Raspisani konkursi za kreditiranje razvoja poljoprivrede

Bez autora
Aug 29 2010

Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede objavio je konkurs za dodelu kredita. Radi se o šest kreditinih linija za 2010. godinu i to za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje, nabavku novih plastenika i staklenika i opreme u njima, kao i kredita za podizanje višegodišnjih zasada voća, vinove loze i opreme u vinogradarstvu, nabavku nove poljoprivredne mehanizacije u voćarstvu i vinogradarstvu. Ukupan iznos sredstava koje je Fond izdvojio za ovaj jesenji ciklus je preko milion evra. Konkursi su otvoreni od 29. avgusta do 20. septembra 2010. godine. Ovo su tradicionalne kreditne linije koje Fond raspisuje dva puta godišnje, u proleće i jesen. Sredstva su namenjena intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji i sitnim poljoprivrednim gazdinstvima prosečne veličine od tri do pet hektara, koja su u Vojvodini zastupljena na 85 posto površina. U Fondu stalno teže ka poboljšanju uslova kreditiranja, kako bi se pomoglo našoj poljoprivredi, koja je u teškom položaju. Povraćaj ovih sredstava veoma je dobar i kreće od 97-98 posto na godišnjem nivou...

Raspisani konkursi za kreditiranje razvoja poljoprivredePokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede objavio je konkurs za dodelu kredita.

Radi se o šest kreditinih linija za  2010. godinu i to za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje, nabavku novih plastenika i staklenika i opreme u njima, kao i kredita za podizanje višegodišnjih zasada voća, vinove loze i opreme u vinogradarstvu, nabavku nove poljoprivredne  mehanizacije u voćarstvu i vinogradarstvu.

Ukupan iznos sredstava koje je Fond izdvojio za ovaj jesenji ciklus je preko milion evra. Konkursi su otvoreni od 29. avgusta do 20. septembra 2010. godine.

Ovo su tradicionalne kreditne linije koje Fond raspisuje dva puta godišnje, u proleće i jesen. Sredstva su namenjena intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji i sitnim poljoprivrednim gazdinstvima prosečne veličine od tri do pet hektara, koja su u Vojvodini zastupljena na 85 posto površina.

U Fondu stalno teže ka poboljšanju uslova kreditiranja, kako bi se pomoglo našoj  poljoprivredi, koja je u teškom položaju. Povraćaj ovih sredstava veoma je dobar i kreće od 97-98 posto na godišnjem nivou. Za jesenji ciklus obezbeđeno je preko milion evra, što uz milon i po evra iz prolećnog ciklusa iznosi 2,5 miliona evra kreditnih sredstava za ovu godinu.

Ukupan iznos sredstava za kreditnu linija  za nabavku sistema za navodnjavanje, koja se  dodeljuje već 15 put i do sada je imala preko 800 korisnika, iznosi 375,6 hiljada evra. Uslovi nabavke ove opreme u vrednosti do 5000 evra su da je rok otplate dve godine, sa grejs periodom do devet meseci, a za opremu preko 5000 do 15000 evra  rok otplate je 30 meseci sa grejs periodom od godinu dana. Kamata je 1,5 posto na godišnjem nivou.

Za drugu kreditnu liniju, nabavku novih plastenika i staklenika, izdvojeno je ukupno 283,5 hiljada evra. Maksimalan iznos kredita je 15.000 evra, rok otplate tri godine, a grejs period godinu dana koji ulazi u rok otplate. Kamata  na ova sredstva je 2,2 posto.

Kredit za dodelu sredstava za podizanje višegodišnjih  zasada vinove loze ove godine omogućava i nabavku opreme koje vinogradari trebaju tokom skladištenja vina. Ukupan iznos je 121,4 evra. Maksimalan iznos koji se odobrava je 10.000 evra sa rokom otplate od tri godine, grejs periodom od dve godine i kamatnom stopom od 1,9 posto.

Kreditna sredstva za podizanje višegodišnjih zasada voća iznose 123 hilade evra. Najveći odobrena  sredstva su 10.000 evra, rok otplate je tri godine i grejs period od dve godine.

Za dodelu kredita za nabavku novih košnica i opreme u pčelarstvu opredeljeno je 61,6  hiljada evra. Maksimalan iznos kredita je do 5000 evra, sa kamatnom stopom od 1,9 posto na godišnjem nivou,  rokom otplate od 18 meseci i grejs periodom od dve godine.

Kreditna linija za nabavku poljoprivredne mehanizacije omogućava nabavku pogonskih mašina jačine do 40KW.

Maksimalan iznos sredstava je do 15.000 evra, sa rokom otplate tri godine, kamatnom stopom od dva posto i grejs periodom od godinu dana. Prijavu sa dokumentacijom treba dostaviti Fondu isključivo poštom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik